Dieta płynna stanowi sposób żywienia osób chorych, które z pewnych względów nie mogą lub nie powinny przyjmować pokarmów stałych. Dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, gasi pragnienie oraz zapewnia właściwą podaż płynów. Zalicza się ją do specjalistycznych diet lekkostrawnych, a jej celem może być m.in. oczyszczenie układu pokarmowego, a zwłaszcza jelit przed operacją lub badaniem.

Na czym dokładnie polega dieta płynna?

Przygotowując posiłki w ramach diety płynnej, musimy pamiętać o tym, że:

  • muszą być lekkostrawne i pozbawione błonnika,
  • dania muszą mieć konsystencję płynną (po ugotowaniu należy je zmiksować),
  • podstawą jest tutaj woda, napary ziołowe, herbaty ziołowe, rosoły i kleiki,
  • nie wolno stosować jej dłużej niż 2-3 dni,
  • nie wolno poddawać dań takim obróbkom termicznym jak smażenie, pieczenie w tłuszczu, duszenie z obsadzaniem, grillowanie i opiekanie.

Posiłki w płynnej formie można przyjmować w pozycji siedzącej lub leżącej, gdy dochodzimy do siebie, np. na wygodnym podłożu do spania, takim jak materac ekologiczny.

Jak wygląda jadłospis w diecie płynnej?

Dieta płynna - sposób na zdrowe odżywianie?Przy ustalaniu diety płynnej, pod uwagę bierze się takie parametry jak stan i wiek osoby chorej, a także masę ciała, rodzaj schorzenia czy wymagane minimum kaloryczne. Natomiast, do przygotowania posiłków można wykonywać takie produkty, jak chude mięso i ryby, pszenne pieczywo, drobne kasze i makarony. Podstawę stanowi tutaj woda, owoce i warzywa bez skórek oraz pestek. Do kategorycznie zabronionych produktów zalicza się:

  • margarynę, smalec i tłuste mięsa czy ryby,
  • sery żółte, pleśniowe i topione,
  • słodycze, alkohol, kawa,
  • ostre przyprawy, grube makarony, kasze oraz razowe i żytnie pieczywo.

Dieta płynna – jakie są wskazania?

Głównymi wskazaniami do stosowania diety płynnej są operacje, zwłaszcza w obrębie przewodu pokarmowego. Wdraża się je po operacji jelit czy żołądka, by nie dochodziło do podrażnień. Sprawdza się również przed takimi badaniami jak kolonoskopia. Za wskazania do czasowego wdrożenia diety płynnej uznaje się:

  • wykonane zabiegi w obrębie jamy ustnej, np. po wyrwaniu zęba,
  • uporczywe nudności, wymioty czy biegunki,
  • brak łaknienia.

Często również tego typu posiłki podaje się osobom nieprzytomnym, które nie mogą samodzielnie ich spożyć. Pojawiają się również w kontekście jadłospisów odchudzających i oczyszczających, najczęściej między głównymi, stałymi potrawami.

Posiłki przygotowane według diety płynnej muszą być lekkostrawne, pozbawione błonnika lub produktów, które mogą powodować wzdęcia i biegunki. Warto zatem zwrócić szczególną uwagę na składniki, jakie mogą być tutaj użyte, a jakie są kategorycznie zabronione.

Przeczytaj także: