Drożdże to kluczowy składnik wielu wypieków, ale czy wiedziałeś, że można je spożywać również w innej formie? Coraz popularniejszy staje się napój z drożdży, którego regularne picie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Choć nie należy do najsmaczniejszych, może przyczyniać się do lepszej regeneracji naskórka, przyspieszenia wzrostu włosów czy utwardzenia płytki paznokcia. W jaki jednak sposób przygotować ten „magiczny” napój i po jakim czasie można zauważyć pierwsze efekty?
Składniki odżywcze drożdży
Drożdże są znane przede wszystkim ze swoich właściwości fermentujących, lecz poza tym wyróżniają się dobroczynnym działaniem na ludzki organizm. Liczne badania dowodzą, że stanowią źródło cennych składników wpływających na poprawę naszego zdrowia. Największy udział w drożdżach mają witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina czy kwas pantotenowy. Nie brakuje w nich też białka, które z kolei zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne — ludzki organizm nie potrafi samodzielnie ich syntetyzować, dlatego drożdże są tak ważnym uzupełnieniem diety. Dostarczają one również wielu minerałów, np. żelaza, magnezu, cynku, fosforu czy selenu. Szczególnie istotny jest jednak chrom, który reguluje poziom cukru we krwi, co czyni drożdże korzystnym elementem diety dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Do pełni zdrowia niezbędny jest także wygodny materac od marki SleepMed. W salonach w Zielona Góra znajdziemy wiele doskonałych modeli, które wspierają nocny wypoczynek. Pamiętajmy, że odpowiednie podłoże do snu powinno cechować się właściwą twardością i właściwościami higienicznymi dopasowanymi do naszych indywidualnych potrzeb.
Jak picie drożdży wpływa na organizm?
Warto wiedzieć, że drożdże od wieków były wykorzystywane do leczenia różnorodnych dolegliwości, zwłaszcza tych związanych z kondycją skóry, włosów i paznokci. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że ich dobroczynny wpływ jest uzasadniony dużą zawartością witamin z grupy B, a także udziałem selenu oraz cynku. Regularne picie drożdży może więc doskonale wpływać na nasze zdrowie, wzmacniać odporność i metabolizm. Zawarta w napoju biotyna jest niezbędna do stworzenia keratyny, czyli budulca włosów. Drożdże mogą przeciwdziałać ich wypadaniu oraz sprawiać, że zyskują odpowiednią objętość oraz sprężystość. Co ciekawe, są w stanie nawet hamować siwienie. Poprawiają stan skóry, przyspieszają gojenie się ran i regulują produkcję sebum. Drożdże wspierają również układ nerwowy, gdyż zawarte w nich witaminy z grupy B odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu mózgu. Regularne sięganie po napój drożdżowy pomaga w walce ze zmęczeniem, uczuciem napięcia nerwowego oraz poprawia koncentrację. Oprócz tego pobudza aktywność komórek układu immunologicznego, wzmacniają naszą naturalną barierę ochronną. Drożdże wspomagają regenerację organizmu po chorobach, lecz ich stosowanie jest zalecane już w celu wzmocnienia odporności. Dzięki wysokiej zawartości chromu mogą także stabilizować poziom cukru we krwi. Potrafią regulować nasz apetyt, tym samym wspierają proces odchudzania.
Picie drożdży a trądzik
Doskonałe właściwości drożdży zauważa się w szczególności w kontekście zwalczania trądziku. Jako źródło wielu cennych składników odżywczych wspomagają regenerację skóry i regulują pracę gruczołów łojowych, a z tego powodu mogą być świetnym uzupełnieniem leczenia farmakologicznego poważnych zmian skórnych. Zasługę przypisuje się tutaj przede wszystkim witaminie B2 oraz B6, które pomagają zmniejszyć problem przetłuszczania się skóry, co naturalnie ogranicza powstawanie nowych wyprysków. Dodatkowo substancje zawarte w drożdżach przeciwdziałają pojawianiu się zaskórników, również będących jednymi z głównych objawów trądziku. Z kolei biotyna, czyli witamina B7, wspomaga gojenie się zmian trądzikowych, a cynk działa przeciwzapalnie. Drożdże świetnie wpływają na nasz organizm, oczyszczając go z toksyn, co też w pewien sposób może zredukować ilość skórnych niedoskonałości. Poza tym należy zauważyć, iż regularne picie tego napoju wpływa zbawiennie na mikroflorę jelitową. Zdrowie jelit nierzadko natomiast decyduje o kondycji naszej cery. Zaburzenia trawienia mogą prowadzić do stanów zapalnych i zaostrzenia trądziku, dlatego dostarczanie organizmowi naturalnych probiotyków jest tak istotne.
Jak przygotować napój z drożdży?
Niezależnie od tego, czy posiadamy drożdże świeże, suszone czy w postaci kapsułek, aby przygotować napój, należy rozpuścić je we wrzątku. Powinno to być ok. 15 g drożdży na pół szklanki wrzącej wody lub bardzo gorącego mleka. Wysoka temperatura napoju jest ważna, ponieważ dezaktywuje składnik, zapobiegając jego fermentacji w jelitach. Należy być jednak świadomym, że napój drożdżowy nie cechuje się najlepszym smakiem. Jeżeli chcemy go poprawić, pamiętajmy o tym, aby nie sięgać po cukry proste (cukier, miód czy soki owocowe), ponieważ osłabiają one działanie preparatu. Lepszym wyborem będzie cytryna lub kakao w przypadku, gdy napój sporządzamy na mleku. Drożdże należy pić przez kilka tygodni, aby móc zauważyć pierwsze efekty. Kluczem do sukcesu jest natomiast przeprowadzanie 10-dniowych przerw po każdych 5 dniach codziennego przyjmowania napoju. W ten sposób unikamy działań niepożądanych. Po pierwszych kilku dniach mogą jednak pojawić się lekkie problemy trawienne, które zwykle ustępują przy kontynuowaniu terapii.
Czy picie drożdży jest bezpieczne? Jakie posiada skutki uboczne?
Niestety okazuje się, że nie we wszystkich przypadkach można korzystać z dobrodziejstw drożdży. Szczególną uwagę powinny zachować osoby zmagające się z cukrzycą, chorobami jelit, grzybicą czy alergiami. Napoju z drożdży nie należy także pić przy przyjmowaniu antydepresantów oraz leków wpływających na ciśnienie krwi. Poza tym jest to praktyka, która powszechnie wzbudza spore kontrowersje. Niektórzy uważają ją za korzystną dla zdrowia, inni ostrzegają przed jej skutkami ubocznymi. Picie drożdży, zwłaszcza w surowej formie, jest dość niebezpieczne — może powodować nie tylko wzdęcia, lecz również poważniejsze problemy gastryczne. Drożdże fermentują w jelitach, co skutkuje nadmierną produkcją gazów, a u osób z nietolerancją histaminy mogą wywoływać reakcje alergiczne. Oprócz tego spożywanie surowych drożdży wiąże się z ryzykiem niedoboru witaminy B1. Zawarte w nich enzymy rozkładają ten element, przyczyniając się do obniżenia odporności.
Picie drożdży to tani i naturalny sposób na poprawę zdrowia, który może wspomóc skórę, włosy, odporność czy układ nerwowy. Należy jednak wiedzieć, że praktyka ta wiąże się ze sporym ryzykiem i nie jest zalecana w każdym przypadku. Warto obserwować swój organizm, a drożdże spożywać z umiarem, zalewając je odpowiednią ilością wrzącej wody lub gorącego mleka.
Przeczytaj także: Sennik: Topiące się dziecko – jak zinterpretować ten sen?