Od małego wiemy, czym jest kakao. Najczęstsze skojarzenie to przyrządzany na ciepło napój mleczny, który ma smak czekolady. Kubek gorącego kakao dla wielu z nas to smak dzieciństwa, jednak czy obecnie zdajemy sobie sprawę z tego, że jest to również swego rodzaju substancja, która na tle innych wyróżnia się unikalnymi właściwościami? Oto kilka mało znanych faktów o powszechnie znanym kakao!
Jakie właściwości posiada kakao?
Historia kakao sięga czasów starożytnych, jednak dopiero w wieku XIX, po opracowaniu innowacyjnej metody odciągania tłuszczu z ziaren, trafiło do szerszego grona entuzjastów. Jednak, czym tak naprawdę jest kakao? Mowa tutaj o bardzo drobno zmielonych owocach kakaowca właściwego, które posiadają wyjątkowe właściwości. To właśnie dzięki niemu mogą oddziaływać na niemalże każdy aspekt naszego zdrowia. A w jaki sposób?
Kakao a choroby układu krążenia
Istnieje wiele źródeł związków o charakterze przeciwutleniającym (m.in. flawonoli i procyjanidyn), które mają korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Działają one w sposób rozkurczająco na naczynia, przez co ułatwiają przepływ krwi, a także neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu. Wyżej wymienione związki są także zawarte w kakao, dlatego przyczyniają się do korzystnego oddziaływania na organizm.
Kakao a pamięć
Regularne spożywanie kakao, a więc dostarczania cennych składników odżywczych, które ono zawiera, może przyczynić się również do lepszej pracy mózgu. Wynika to z poprawy przepływu krwi w mózgu i nie tylko, co w znaczący sposób przekłada się na poprawę zdolności uczenia się, skupienia, a także pamięci. Nic zatem dziwnego, że kakao tak chętnie zalecanie jest zarówno osobom młodym, jak i starszym!
Kakao a kamica nerkowa
Jednym ze składników kakao jest teobromina, która to słynie ze swojego szkodliwego działania w przypadku zwierząt domowych. Jednak w przypadku człowieka ma niewątpliwie pozytywny wpływ na pracę nerek. Według badań może ona zapobiegać tworzeniu się złogów w przewodach nerkowych. Oznacza to, że znacząco zmniejsza się ryzyko rozwoju kamicy nerkowej!
Kakao a dobry nastrój
Kakao zawiera wiele substancji. To właśnie dzięki dostarczeniu ich do naszego organizmu, możemy poczuć przyjemne działanie uspokajające i łagodzące stres. Oznacza to, że kakao korzystnie wpływa na nasze samopoczucie oraz postrzeganie świata, a co więcej – może podnieść libido!
Kakao a sen
Każdy z nas wie, jak ważny jest zdrowy i spokojny sen. Z uwagi na to wdrażamy zasady higieny snu, a także komponujemy komfortowe łóżko. W jego skład wchodzi wiele elementów takich jak materace https://sennamaterace.pl/108-materace-90×200, poduszki, kołdry, stelaże czy prześcieradła z pościelą. Jednak innym, ale także sprawdzonym sposobem na poprawę jakości snu jest kakao. Sięgnięcie wieczorem po gorący kakao z pewnością ułatwi nam zasypianie, zwłaszcza jeśli zostanie wypita na godzinę przed położeniem się do łóżka. Wynika to z zawartego w kakao tryptofanu, który jest aminokwasem egzogennym. Wspomaga ono produkcję zarówno serotoniny (hormon szczęścia), jak i melatoniny (hormon snu).
Kakao – na czym polega jego wybór?
Kakao włączamy do swojej diety przeważnie z uwagi na liczne właściwości prozdrowotne. Jednak obecnie na rynku mamy dostęp do kakao z różnych stron świata oraz w różnych wersjach. A jak wybrać to najlepsze? Kwestia ta zależy od kilku czynników. Rozpuszczalne kakao w proszku, które dedykowane jest najmłodszym, nie zawsze jest odpowiednim wyborem. Wynika to z faktu, iż pomimo dodatkowych witamin i składników odżywczych, zawiera bardzo dużo cukru. Wpływa to negatywnie zarówno na nasze zdrowie, jak i korzystne działanie samych ziaren kakao. Podobnie jest w przypadku smakowych produktów (np. waniliowych czy czekoladowych). Warto zatem analizować skład takiego produktu przed jego zakupem. Wydaje się zatem, że jedną z najzdrowszych wersji tego produktu jest surowe kakao, czyli takie, które jest w postaci ziaren i nie zostało poddane nadmiernej obróbce technologicznej, czyli paleniu i prażeniu. Mają one najwięcej substancji odżywczych, takich jak witamin czy minerałów. W sklepach znajdziemy także kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, które będzie świetne dla osób dbających o linię. Inną kwestią jest certyfikat na opakowaniu, zwłaszcza certyfikat Fairtrade.
Jak przygotować zdrowy napój kakaowy?
Tak dużo mówi się o tym, jakie kakao ma cenne właściwości oraz dlaczego warto je spożywać. Jednak nie wszędzie znajdziemy sposób na przygotowanie zdrowego, a także pysznego napoju kakaowego, który wyróżnia się unikalnymi walorami smakowymi oraz pomoże https://sennamaterace.pl/baza-wiedzy/232_jak-podniesc-jakosc-snu-z-kakao podnieść jakość snu! Oto prosty przepis:
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego bez cukru,
- 2 łyżki gorzkiego kakao bez cukru,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta cynamonu, kardamonu i soli,
- opcjonalnie imbir i goździki do smaku.
Całość przygotowujemy w następujący sposób. Na początku mleko z dodatkiem miodu i przypraw podgrzewamy. Odlewamy ¼ do kubka i dodajemy do niego kakao. Mieszamy trzepaczką z odlanym mlekiem, a po dokładnym wymieszaniu wlewamy do gorącej reszty. Zostawiamy do mocnego podgrzania. Na sam koniec przelewamy do kubka. Gotowe!
Nie ma co ukrywać, kakao i jego prozdrowotne właściwości znane są nam od tysięcy lat. Niestety, coraz częściej zapominamy o nim z uwagi na szeroką dostępność innych napojów. Warto jednak zacząć je spożywać już dziś, m.in. w formie napoju kakaowego!